ulkucu-sanatcilar-yeni-albumler-tikla ulkucu-sehitler-ulku-ugruna-bolumu Radyo-android-uygulamasi-bozkurtlarfm-tikla Karadeniz Müzikleri

REKLAM ALANI UST-1

İrfan Gürdal Hayatı Eserleri Videoları için Tıklayınız

İRFAN  GÜRDAL –  Sanatçı – 1966 – Ordu
      
    1966 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi memleketi olan Ordu’da tamamladıktan 1982 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne girdi ve 1986 yılına kadar öğrenciliğinin yanısıra Üniversite Halk Müziği Topluluğu‘nda müzik çalışmalarına devam etti. 1987 yılında üniversiteyi bitirdi ve Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu sınavını  kazanarak, saz sanatçısı olarak göreve  başladı.

    1991 yılında İpekyolu Türk Müziği topluluğunu kurdu.  Dünyada Türkçe konuşulan tüm bölgelerin müziklerini  araştıran ve  icra eden topluluk ile yurt içi ve yurt dışında birçok konserler gerçekleştirdi.

    Anadolu dışında yaşayan Türklerin geleneksel müzikleri ve çalgı aletleri konularında birçok araştırmalar yaptı, 500’ün üzerinde türkü derledi.

    9-15 Temmuz 1993 tarihlerinde Güney Sibirya’daki Tuva Türklerinin boğaz havaları ile ilgili araştırmalar yaptı, 15-30 Temmuz 1993 tarihlerinde Kazakistan’da halk çalgılarını ve halk çalgıları orkestralarını inceledi.

 20-30 Mayıs 1995’te Türkmenistan’ın Aşkabat ve Merv bölgelerindeki aşık müziklerini araştırma imkanı buldu ve birçok aşık havası derledi. Türkmenistan Devlet Konservatuarı hocalarından Prof. Ata Kutlumuradov’dan “dutar”ın çalım teknikleri hakkında bilgiler aldı ve bu bilgiler ışığında Anadolu’da tezenesiz saz çalma tekniğine yeni vuruşlar kazandırdı.

    Uluslararası sanat ve el sanatları fuarlarında, topladığı Türk halk çalgılarını sergiledi ve bu çalgıları tanıtıcı nitelikte konserler verdi.

    Aralık 1999’da Kültür Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu’nun sanat yönetmenliğine getirildi. Bu toplulukla yurt içi ve yurt dışında çok sayıda konserler hazırladı ve yönetti.

    2003 yılunda H.Ü. Devlet Konservatuarında etnomüzikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı.

    2004 yılında “Türk Dünyasında at” temasının işlendiği ATIN TÜRKÜSÜ isimli albümü yayınlandı.

    Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2004’te yılın müzik adamı ödülüne layık görüldü.

    TRT Televizyonu tarafından yapılan bir çok belgesel filmin müziğini besteledi ve icra etti. TRT televizyonunda “GÖNÜL BAĞI” isimli müzik programı ile Türk Dünyasının her yöresinden müzik icracılarını izleyici ile buluşturdu. Dört yıl kesintisiz süren bu program bütün Türk Dünyasında büyük ilgi gördü.

    2009 yılında Türk Dünyasının mistik müziklerinden oluşan “ÇERAĞ” adlı albümü yayınlandı.

    Geleneksel Türk Müziği çalgı aletlerinin imalatı ile ilgilenen Gürdal, 40’ın üzerinde çalgıyı kendi atelyesinde imal etti.

    Amatör olarak resim ve atçılık ile ilgilenen Gürdal, halen Ankara Türk Dünyası Müziği Topluluğunda sanat yönetmenliği görevini yürütmektedir.

İRFAN GÜRDAL – AT GÜZELLEMESİ VİDEO İZLE
Videoları İzlerken Sağ Üst Köşeden Radyo Sesini Kısınız


İRFAN GÜRDAL – KIRAT SEMAHI VİDEO İZLE

Videoları izlerken Sağ Üst Köşeden Radyo Sesini Kısınız


İRFAN GÜRDAL – ALLAH BİZNİ YARATKEN ÖZBEKİSTAN VİDEO İZLE

Videoları izlerken Sağ Üst Köşeden Radyo Sesini Kısınız


ALBÜMLERİ

Çerağ

Türk Dünyasının Müslüman olan bölgelerinden derlenmiş ilahilerden oluşan albüm Türk ulusunun İslama bakışındaki ortaklığı göz önüne sermektedir. Derlenen eserler Türk tasavvufunun farklı akımlarındaki yelpazeyi gösterecek niteliktedir. Sünni, Şii, Alevi-Bektaşi gibi farklı düşüncelerden örneklerin yer aldığı albümde Ahmet Yesevi’nin de iki hikmetine yer verilmiştir. Peygamber sevgisini ve Orta Asya zikir geleneğini gösteren bu iki hikmet aynı zamanda Türk tasavvuf musikisinin de tarihi örneklerindendir.

Kazan Tatarlarına ait bir mehdiye ve “Senden Medet” isimli Türkmen ilahisi ile Alevi cemlerinde seslendirilen “Miraçlama” da peygamber sevgisini dile getirir. Peygamber sevgisinin işlendiği “Sevda-yı Muhammed” isimli Yesevî hikmeti de bu proje çerçevesinde İrfan Gürdal tarafından bestelenmiştir.

Bu dünyanın geçiciliği de çok işlenen temalardan olup albümdeki iki parçanın konusunu oluşturmaktadır. Türk dini kültüründe çok önemli bir konu olan Hz. Hüseyin’in şehit oluşunun anlatıldığı bir Azerbaycan “nohe”si (çığlık) de albümde yer almaktadır.

 1. Sevda-yı Muhammed
(Söz: H.Ahmet Yesevi, Müzik:GÜRDAL) 
2. Hikmet
(Kazakistan)
3. Dünya
(Uygur)
4. Dil perişandır Hüseyin’im bu gece
(Azerbaycan)
5. Allah bizi yaratırken
(Özbekistan)
6. Senden medet
(Türkmenistan)
7. Paygambardı algansın
(Kırgızistan)
8. Peygambere mehdiye
(Tataristan) 9. Miraçlama
(Anadolu -Alevi)
10. Canım Kurban olsun
(Rumeli)
11. La İlahe İllallahdır
(Türkmenistan)
12. Gel Terkeyle Dünyayı
(Kerkük)
13. Veysel Karani
(Tataristan)
14. Dertli Geldim
(Rumeli)
15. Arayı Arayı Bulsam İzini
(Anadolu)
16. Hay zikri
(Kazakistan)

ATIN TÜRKÜSÜ ARALIK 2008

Türk Müziğinde At

Türkler, tarih sahnesine çıktıkları dönemden itibaren atlarıyla anılırlar. Atın eski Türkler tarafından evcilleştirilmesiyle başlayan süreç, Türk kültürünün atlı kültür olarak tanımlanmasına yol açar.

At yarışları, cirit, kılıç sallama, yamba kapma, çögen (polo), gökböri (oğlak/buzkaşi) ile at güreşi gibi bir çok atlı spor ve oyunların gelişmesi atlı kültürün Türklerde ne kadar köklü olduğunun bir göstergesi. Türk kültüründeki at-insan ilişkisi, geleneksel müzikte de kendisini yoğun bir şekilde gösterir…

Geleneksel Türk müziğinin ritimlerinin ekseriyeti, at yürüyüşlerinden esinlenilerek oluşturulmuştur. Türk müziği çalgı aletlerinin bir çoğu ise atın kuyruğu, derisi ve tırnağı kullanılarak imal edilmekte ve halk arasında, bu çalgıların kutsallığına inanılmaktadır. Şarkı söylerken at kişnemesini andıran gırtlak nağmeleri, Anadolu ve Orta Asya’nın bazı bölgelerinde hala sürdürülen bir gelenek. Sözel içerik olarak da atı anlatan geleneksel Türk müziği örneklerinin sayısı azımsanamayacak ölçüdedir.

Türk Dünyası’nın tamamı göz önünde tutularak oluşturulan bu CD repertuarı müzikal ya da sözel içeriği at ve atçılıkla ilgili olan geleneksel müzik örneklerinden oluşturulmuş, “at güzellemesi” isimli eser de bu proje için özgün olarak bestelenmiştir.

1. Cirit Havası                                                         
(Türkiye, Anonim)
2. Kırat Samahı
(Türkiye, Anonim)
3. Çal atım
(Kırım, Anonim)
4. Bedev At Yahşı
(Türkmenistan, Anonim)
5. Altırbayın Corza Corza
(Tuva, Anonim)
6. Kaçak Nebi
(Azerbaycan, Anonim)
7. Askerler
(Özbekistan, Anonim) 8. Köroğlu
(Kazakistan, Anonim)
9. At güzellemesi
Söz: Dadaloğlu, Müzik İ. Gürdal
10. Kara Jorga
(Kazakistan, Anonim)
11. Cengi Köroğlu
(Azerbaycan, Anonim)
12. Atım Araptır
(Türkiye, Anonim)
13. Sura Beygir
(Gagauzya, Anonim)
14. Şerif Hanım
(Türkiye, Anonim)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan BOZKURTLAR FM veya bozkurtlarfm.com – net – org – hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



0 Yorum YAPILMIS “ İrfan Gürdal Hayatı Eserleri Videoları için Tıklayınız ” iCiN




Not: Yorumunuz uygun gorulur ise onaylanip yayinlanacaktir.

GENEL Kategorisindeki Diger Yazilar

Orhun Yazıtları – Göktürk Devletleri

ORHUN YAZITLARI  KÖKTÜRK... 

HÜSEYİN COŞKUN Ülkücü Şehit 12 Aralık 1979

ÜLKÜCÜ ŞEHİT HÜSEYİN... 

HÜSEYİN GÖNEN Ülkücü Şehit 10 Aralık 1978

ÜLKÜCÜ ŞEHİT HÜSEYİN... 

İLHAMİ GÖKKOCA -Ülkücü Şehit 21 Kasım 1979

ÜLKÜCÜ ŞEHİT İLHAMİ... 


  • KIRIKKALE OTO KURTARMA

    KIRIKKALE OTO KURTARMA
  • REKLAM ALANI 240X500 SAG

  • FIRAT YILMAZ CAKIROĞLU

  • REKLAM ALANI SAG 240X250

  • Baglantilar

    

    RADYO BOZKURTLAR FM - SiZiN SESiNiZ SiZiN RADYONUZ 2009 - 2024 - turk-gokturkce-turk